Vindkraft

Ett vindkraftverk fångar energin i vinden och omvandlar den till elektricitet. De viktigaste delarna är:

  • Tornet: Bär upp resten av konstruktionen. Moderna torn är ofta byggda i stål eller betong (eller en kombination) och kan vara mycket höga för att nå starkare vindar.
  • Maskinhus (Nacell): Sitter högst upp på tornet och innehåller den viktigaste tekniken, som generatorn (omvandlar rörelse till el) och styrsystem (riktar verket mot vinden och vinklar bladen).
  • Rotorblad: Oftast tre blad som är designade för att fånga vinden och få rotorn att snurra. De tillverkas i  kompositmaterial, glasfiber, kolfiber och härdplast med en kärna av balsaträ. Återvinningen av dessa blad är en aktuell utmaning när verken tjänat ut, det är dessutom tveksamt om bladen håller ett verks sagda livslängd utan att det behöver bytas blad minst en gång under ett verks livstid.
  • Nav: Rotorns mittpunkt där bladen är monterade.
  • Fundament: En stor betonggrund under marken som förankrar tornet.

Principen är enkel: vinden får rotorbladen att snurra, rotationen driver generatorn i maskinhuset, och generatorn skapar el som skickas ut på elnätet via kablar.

Viktiga begrepp att känna till:

  • Effekt (MW – Megawatt): Visar hur mycket el ett verk maximalt kan producera vid ett visst tillfälle. Moderna landbaserade verk har ofta en effekt på 4-7 MW eller mer.
  • Energi (GWh – Gigawattimme): Visar den totala mängden el som produceras över tid, till exempel under ett år. En gigawattimme (GWh) är en miljon kilowattimmar (kWh). En normalvilla förbrukar kanske 15 000-20 000 kWh per år.
  • Navhöjd: Höjden från marken upp till rotorns mittpunkt.
  • Totalhöjd: Höjden från marken upp till den högsta punkten när ett rotorblad pekar rakt upp.

Utvecklingen mot större verk:

Trenden inom vindkraftsindustrin har länge varit att bygga allt högre och större verk. Totalhöjder på över 250 meter är inte ovanliga i nya projekt. Anledningen är att vinden ofta är starkare och jämnare högre upp, och större rotorblad kan fånga mer energi. Detta gör att varje verk kan producera mer el.

Samtidigt innebär större verk också att de syns på längre avstånd och upplevs som mer dominerande i landskapet. Storleken påverkar också ljud och skuggor (mer om detta i avsnitten om Påverkan på närmiljö och Vindkraft och ljud)