Hur går det till när vindkraft planeras?

Att bygga en vindkraftspark är en lång process som involverar flera steg och myndigheter. Två lagar är extra viktiga: Miljöbalken (MB) som handlar om påverkan på miljö och hälsa, och Plan- och bygglagen (PBL) som styr hur mark får användas. Här är en förenklad översikt över processen:

  1. Initiativ och Förstudier: Ett vindkraftsföretag (projektör) hittar ett område som kan vara lämpligt och börjar undersöka förutsättningarna, till exempel genom att mäta vinden.
  2. Samråd: Projektören måste tidigt i processen bjuda in till samråd för att informera och samla in synpunkter från bland annat Länsstyrelsen, kommunen och särskilt berörda – vilket inkluderar närboende och markägare. Här har du en första viktig möjlighet att få information och framföra dina åsikter. Bra projektörer anordnar ofta informationsmöten och tar emot skriftliga synpunkter.
  3. Miljökonsekvensbeskrivning (MKB): Projektören tar fram en MKB som beskriver vilken påverkan vindkraftsparken väntas få på miljön (t.ex. ljud, natur, landskap) och människors hälsa. Den ska också föreslå åtgärder för att minska negativ påverkan. MKB:n är ett centralt underlag, men det är viktigt att komma ihåg att den är framtagen av projektören.
  4. Tillståndsansökan: Projektören skickar in en formell ansökan om tillstånd enligt Miljöbalken till Länsstyrelsen (eller ibland direkt till Mark- och miljödomstolen). MKB:n är en viktig del av ansökan.
  5. Remiss: Länsstyrelsen skickar ansökan på remiss till olika myndigheter och intressenter, inklusive kommunen. Även närboende och andra berörda kan få möjlighet att yttra sig igen i detta skede.
  6. Kommunens Beslut (Veto): Kommunfullmäktige måste besluta om kommunen ska tillstyrka (säga ja) eller avstyrka (säga nej) till etableringen. Om kommunen säger nej, får tillstånd inte ges, projektet stoppas alltså. Om kommunen säger ja, går prövningen vidare hos Länsstyrelsen. Kommunens beslut ska väga samman många faktorer, som MKB:n, synpunkter från samråd och hur projektet passar in i kommunens översiktsplan (ÖP).
  7. Länsstyrelsens Beslut: Om kommunen sagt ja, prövar Länsstyrelsen om projektet uppfyller alla krav i Miljöbalken och beslutar om tillstånd ska ges eller inte. Tillståndet innehåller ofta bindande villkor för att begränsa störningar.
  8. Överklagande: Både kommunens och Länsstyrelsens beslut kan oftast överklagas till Mark- och miljödomstolen. Rätten att överklaga beror på hur man är berörd av beslutet (om man är s.k. ”sakägare”).

Ljudet vid bostad 1000 meter från verk

Dina möjligheter att påverka – och upplevelsen av processen

Som närboende har du alltså formella möjligheter att få information och lämna synpunkter, främst under samrådet och remissrundan. Det är viktigt att delta aktivt i dessa skeden om du vill försöka påverka.

Samtidigt upplever många att processen kan vara svår att förstå och att det är svårt att nå fram med sina synpunkter på ett sätt som verkligen påverkar utfallet. Känslan av om processen är rättvis, om man blir lyssnad på och om informationen är tillgänglig och begriplig spelar stor roll för hur etableringen tas emot lokalt. En process som upplevs som bristfällig kan leda till frustration och misstro, oavsett vad det slutliga beslutet blir.